Amortizerji za avto morajo brezhibno delovati

Amortizerji za avto so ključnega pomena za to, da se avto pelje mehko in da materiali ne udarjajo drug ob drugega. Si predstavljate, kako bi naša hrbtenica trpela brez blažilcev za udarce, ki jim rečemo amortizerji za avto in si o njih lahko vse preberete na tej povezavi https://www.silux.si/izdelki/podvozje-in-pogon/vzmetenje-blazenje/blazilniki-amortizerji. Blažilci udarcev morajo biti brezhibni, vsebovati morajo zrak pod pritiskom, da delujejo pravilno. V primeru, da slišite močno pokanje in da čutite udarce cestišča na kolesa je nujno, da avto nemudoma odpeljete do mehanika, ki vam bo zamenjal tisto, kar je narobe.

Pri takih napakah, kot je opisano zgoraj, lahko gre za okvaro amortizerjev ali pa tudi za kakšno drugo okvaro, to bo seveda najbolje vedel serviser po pregledu avta, ko ga dvigne in si natančno gleda poškodbe ter preizkusi kolesa ter amortizerje, končnike in podobno. 

Amortizerji za avto morajo biti delujoči in brezhibni, z okvaro amortizerjev se nikakor ne smete voziti, bolje je, da pokličete vlečno službo, ki bo avto odpeljala do izbranega serviserja. Ta bo amortizerje zamenjal, če so v okvari, kar nekaj časa traja. Nekateri jih imajo na zalogi ,druga pa ne, je pa to tudi odvisno od znamke avta. Bolj, kot je avto kakovosten in ni vekih okvar, manj imajo rezervnih delov na zalogi, ker jih ni treba imeti in jih dejansko sproti naročajo. Med tem časom, ker dobava materiala traja nekaj dni, v teh časih pa tudi dlje, je najbolje, da vam dajo nadomestni avto. 

Amortizerji za avto se lahko okvarijo tako, da se v avto naloži pretežak tovor in se blažilci, ki so dejansko jeklene vzmeti, tako posedejo, da se material nalomi in ni več uporaben, ni več prožen ter odziven. Zato se morajo obvezno amortizerji za avto zamenjati, ker se jih ne da več popraviti, avto pa se zaradi tega, ker se posede, lahko tudi uniči.