Animacija in animiranje

Iluzija premikanja s pomočjo več slik razporejenih po vrstnem redu se imenuje animacija.

Zametki prvih animacij se nahaja že v času prazgodovine, ko so jamski ljudje poskušali na jamsko steno poskušali narisati več slik iste živali v gibanju. Nato so ljudje z risanjem slik na kolut in  vrtenjem le tega ustvarili Iluzijo gibanja ali spremembe, ki ji pravimo animacija. Kmalu zatem so nastale knjižice, v katerih so bile narisane slike, ki so si sledile ena za drugo. Če s pomočjo prstov listaš med stranmi, lahko opaziš iluzijo premikanja ali spremembe. Te animacije ali/in knjižice se imenujejo “FLIPBOOKS” or “FLIPBOOK ANIMATIONS”. In počasi so animacije postale bolj napredne, saj se je razvila fotografija, ki se je nato razvila v digitalno fotografijo ter video. Tako, pa sedaj obstaja veliko načinov, kako je animacija ustvarjena ter veliko različnih vrst animacij.

Vrste animacij so 3D animacije, 2D animacije, stop motion animacije, tradicionalne animacije, računalniške animacije ter mehanične animacije. Predvideno pa je, da se bodo v prihodnosti razvile tudi drugačne animacije, kot so animacije z laserji, animacije, ki so kot hologrami predvajane na megleno ozadje ter ostale animacije s posebnimi efekti.

Na spletnih medijih, kot je YouTube obstajajo ljudje, ki na te strani naložijo posnetke več vrst animacij. veliko animacij je povezano z risanjem na posebne grafične tablice, ki vse narisano naslikajo na zaslon naprave, kot je računalnik. Tako nastane serija slik, ki je pozneje postavljena v zaporedju in s pomočjo menjanja je ustvarjena animacija ali iluzija premikanja.

animacija

Te animacije so dandanes zelo pogoste, zaradi medijev kot je Youtube, prav tako se zaradi poceni ter ugodnih kamer in ostalih materialov, pogosto pojavljajo stop motion animacije, saj jih je res lahko ustvariti. Stop motion animacije so lahko ustvarjene s pomočjo različnih pripomočkov in nekatere izmed teh so poimenovane po materialih, ki je bil uporabljen zanje.

Vrste stop motion animacij so animacija z glino, lutko, izrezanimi kosi materiala, silhuetami, kockami ali drugimi predmeti.

Animacije z glino so ustvarjene s fotografiranjem posameznih scen, ki so ustvarjanje z glinenimi replikami postavljeni pred kamero. Take animacije pogosto imenujemo “CLAYMATIONS”.

Animacije z lutko so ustvarjene s fotografiranjem lutk v različnih pozah.

Animacije z izrezanimi kosi barvnega papirja ali drugega materiala, ki ga je mogoče spremeniti s škarjami. Takim animacijam pravimo “CUTOUT ANIMATIONS”.

Animacije s silhuetami pa so ustvarjene s pomočjo fotografiranja senc.

Animacije z kockami, so tako kot animacije s lutkami in glino ustvarjene z fotografiranjem figur iz materiala v imenu, ki so v tem primeru kocke. Ta animacija se imenuje tudi “BRICKMATION”.

Te vrste animacij, pa so lahko ustvarjene tudi s pomočjo raznih predmetov, kot so jabolka ali kaj podobnega.