Kaj so enolončnice in zakaj so prava izbira za vaš obrok

Enolončnice so zdrav, samostojen obrok, za pripravo katerega zadostuje že en sam lonec. Hitra priprava enolončnic je ključen razlog, da se večkrat znajdejo na tedenskem jedilniku. Seveda pa pomaga tudi dejstvo, da jih lahko večkrat pogrejemo, kar pomeni, da jih lahko pojedo tudi tisti, ki pridejo malo kasneje, ali pa jih ponovno postrežemo še za večerjo. Nenazadnje pa jih lahko tudi zamrznemo in tako shranimo za primere, ko nimamo časa za kuhanje. Najboljše pri kuhanju enolončnic pa je, da umažemo samo en lonec!

 enolončnice

Ajmoht in mineštra sta primera slovenske enolončnice in predstavljata pomemben del tradicionalne slovenske kuhinje. Sta odlična načina, kako porabiti zelenjavo z vrta ali meso iz hladilnika. Okus lahko obogatimo z dodajanjem različnih zelišč, če se nam mudi, pa si lahko pomagamo tudi z dodajanjem jušne osnove.

Seveda imamo dandanes možnost, da v jedilnik dodamo enolončnice iz bolj oddaljenih krajev in si tako popestrimo prehrano. Pri teh bomo imeli priložnost uporabiti bolj eksotične sestavine kot so npr. čili, kokosovo mleko, mango, tahini (pasta sezamovih semen), rakci in druge.

Enolončnice poznamo tudi pod imenom jedi na žlico, od juh pa jih loči predvsem njihova gostota. Zgostimo jih lahko na različne načine; s podmetom (moka z vodo), s krompirjem, s paradižnikovim pirejem, s čebulo, z različnimi stročnicami, lahko pa jim dodamo tudi žitarice. Ker so zato običajno nekoliko krepkejše, so zato zelo priljubljene v zimskem času, ko nas prijetno pogrejejo.

Enolončnice so lahko zelenjavne ali mesne, kar pomeni, da so primerne za skoraj vsako dieto. Poseben okus jim daje ravno to, da se skupaj kuha raznolika hrana, kar nam zagotovi, da z enim samim obrokom zadostimo potrebe po različnih hranilih. Priporoča se, da se različne sestavine dodaja postopoma, glede na njihov čas kuhanja.

Dandanes je seveda tako, da je časa za kuhanje manj, veliko več se uživa t. i. hitra hrana, zato je toliko bolj pomembno, da si občasno vzamemo čas in pripravimo to enostavno, pa vendar kompleksno jed.