Kontaktna brusilka

V vsakem lesarskem obratu je potrebno materjal večkrat zbrusiti. Brusimo ga v večih fazah prvič za kalibriranje, kasneje ga brusimo če je to potrebno (odvisno kaj izdelujemo in kako bo predmet sestavljen) na koncu pa ga brusimo še pred lakiranjem, zato da je končni izdelek gladek brez grbin in ostrih robov. Brušenje z ročnim orodjem je zelo dolgotrajen in tudi ne natančen proces kar ni dobro za proizvodnjo in večje lesarske obrti. Kontaktna brusilka je v tem primiru edina dobra rešitev, z njo lahko les in podobne materjale hitro in zelo natančno zbrusimo.

Kontaktna brusilka deluje s pomočjo elektro motorja ki vrti valje na njih pa imamo brusni trak, ki ga vrtijo valji. Brusni trak je sestavljen iz posebnega, vzdržljivega papirja ki je sklenjen v krog na njem pa so zelo drobni delci podobni pesku. Ko se brusni trak vrti in pride v kontakt z lesom ga zaradi drobnih delcev brusi. Tako pribljižno deluje kontaktna brusilka, seveda pa je to zelo poenostavljena obrazložitev delovanja, saj ima kantaktna brusilka zelo komplicirano sestavo poleg taga pa ima še ogromno dodatkov za posebna opravila. 

Kljub temu da je kontaktna brusilka zelo zapleten stroj je enostavna za uporabo. Najprej moramo nastaviti mere ki jih želimo, za tem pa položimo obdelovanca na tekoči trak ki povleče les v brusilko znotraj brusilke se materjal obdela nato pa ga na drugi strani vzamemo ven.

Kontaktna brusilka je odlična za pospešitev obdelave lesa kar pa potrebuje vsak lesarski proizvod ali obrt za boljši dobiček in več opravljenga dela v krajšem času. Za ogled celotne ponudbe kontaktnih brusilk lahko  pogledate zgornjo povezavo, tam nudijo odlične kontaktne brusilke znamke Houfek in Weber in imajo več modelov vsake znamke za različno moč in hitrost brusilke