Možganska kap – kako jo prepoznati in ukrepati

Ko se govori o težjih bolezenskih stanjih, se zagotovo omenja tudi različne vrste kapi. Sem spada tudi možganska kap, ki ima lahko tudi težje posledice ali pa vodi celo v smrt. Zelo pomembno se je informirati, kako ukrepati v primeru možganske kapi, saj lahko to močno poveča možnost preživetja in zmanjša posledice. Pri možganski kapi gre namreč za prekinitev dotoka krvi v možgane. Vzrok za to je lahko zamašitev žil ali možganska krvavitev, ko kri pritiska na del možganov.

možganska kap

Kdaj pride do možganske kapi?

Posledice se razlikujejo od pacienta do pacienta, saj so razlike tudi pri obsegu okvare in predelu telesa, kjer se je pojavila zaustavitev kroženja krvi. Čeprav se možganska kap v večji meri pojavi pri starejših, se lahko redkeje pojavi tudi pri mlajših. Poleg starosti pa na nastanek možganske kapi vpliva tudi življenjski stil in predhodna bolezenska stanja, kot je povišan krvni tlak ali sladkorna bolezen.

Prepoznavanje možganske kapi

Kljub pojavu možganske kapi, lahko prepoznavanje zgodnjih znakov močno vpliva na ozdravitev. Če oseba hitro poišče strokovno pomoč, se močno poveča možnost za ozdravljenje ali zmanjšanje posledic. Možganska kap je lahko res resno bolezensko stanje, zato je hitro ukrepanje ključno.

Za prepoznavanje možganske kapi se uporablja kratica GROM. Ta nam pomaga prepoznati najosnovnejše znake in določiti, da gre res za možgansko kap.

G pomeni govor. Preveriti je treba ali je oseba zmožna govoriti in ponoviti besede. Če se pojavlja zatikajoč in slabo razumljiv govor, gre morda za možgansko kap.

R je kratica za roko. Pri osebi se preveri, ali lahko iztegne svoje roke. Prav tako naj se preveri ali so roke ali pa noge šibke.

O označuje obraz. Pri osebah, kjer se sumi možganska kap, se na eni strani obraza povesi ustni kot. Oseba tako ne more obvladati ustnega kota in ustni kot je povešen, čeprav se oseba želi nasmehniti.

M pa je zadnja črka, ki nas poziva, da se mudi in vsaka minuta šteje. Če torej opazite naštete znake, je zelo pomembno, da čimprej pokličete rešilce in jim razložite situacijo, da sumite pojav možganske kapi. Operater bo poslal pomoč na vaš naslov in vas vodil, kako naprej.