Propolis, darilo čebel za bolj zdrav vsakdan

Sodoben način življenja je tak, da se nam vedno nekam mudi in zato lahko hitro spregledamo opozorila telesa, da naj se malce upočasnimo. Ustavimo se šele, ko zbolimo, takrat pa nam lahko pride prav – nakup propolisa kar preko spleta. V nadaljevanju pa preberite, kaj je propolis in zakaj bi ga sploh uporabljali.

Za vse, ki še ne veste, propolis je eden od osnovnih čebeljih pridelkov, ki je zelo močnega vonja, na otip precej lepljiv in po okusu grenak. Čebele ga proizvajajo z zbiranjem smole, ki jo nabirajo na brstičih in popkih iglastih dreves. Med tem, ko čebela leta s popka na popek smolo gnete s čeljustmi in jo prepoji z izločki čeljustnih žlez. Ena čebela lahko na enem preletu nabere približno 10 mg surovin za propolis. En prelet pa traja med 15 in 20 minut. Propolis je lahko različnih barv od svetlo rumene, rdečkastorjave, starejši je črne barve. Barva propolisa je odvisna od drevesa, kjer ga je čebela nabrala, brezin je temnejši, jelšin pa svetlejši.

propolis

Propolis čebele uporabljajo kot gradbeni material in za zaščito.

Propolis – uporaba včasih in danes
Propolis so poznali že v Starem Egiptu, kjer so ga uporabljali v kemiji in za mumificiranje trupel. Približno do 18. stoletja je bila njegova uporaba predvsem v ljudskem zdravilstvu po vsej Evropi. Uporabljali so ga za zdravljenje herpesa, opeklin, žuljev, ekcemov, pikov žuželk itd. Ruski zdravniki so ga v času druge svetovne vojne uporabljali za zdravljenje ran. Od sredine prejšnjega stoletja pa so se začele tudi znanstvene raziskave na različnih mednarodnih inštitutih. Sicer pa čebele največ propolisa naberejo med avgustom in oktobrom, za lastno uporabo, saj ga uporabljajo kot gradbeni material in kot zaščito. S propolisom premažejo v notranjosti panja vse razpoke in špranje. Popravijo tudi satovje, hkrati pa čebeljo družino ščiti pred različnimi okužbami in glivičnimi boleznimi. Danes propolis velja za čudežno snov, ki ima zelo široko uporabnost, saj dokazano deluje proti virusom, bakterijam, plesnim in glivicam. Uporablja se lahko za različne težave na primer pri aknah, herpesu, bolečem zobu in vnetem grlu, zato je tinkturo propolisa res dobro imeti vedno pri roki.

Propolis – sestava
Znanstvenikom je v propolisu uspelo odkriti: smolo, eterična olja, cvetni prah, beljakovine, vitamine, železo, cink, mangan, baker, kalcij, natrij, kalij, flavonoide, fenole in aromate.