Teniški komolec, poškodba, ki ni nujno povezana samo z igranjem tenisa

Vas ob upogibanju zapestja zbode neprijetna bolečina v komolcu ali pa je zunanja stran komolca boleča in občutljiva na dotik? Če ste odgovorili pritrdilo, potem kliknite tukaj, da izveste vse podrobnosti o poškodbi – teniški komolec.

Teniški komolec ali lateralni epikondilitis, so bolečine, ki nastanejo zaradi preobremenjenosti določenih mišic roke. Do bolečin pride ob ponavljajočih se gibih oziroma konstantnem obremenjevanju roke, v določenem položaju še posebej podlakti – na primer igranju tenisa ali golfa, tipkanju na računalnik, fizičnem delu z orodji itd.

teniški komolec

Teniški komolec je poškodba mehkega tkiva.

Teniški komolec, kako pride do poškodbe?
Kot že rečeno poškodba ni nujno povezana z igranjem tenisa, saj gre za posledico preobremenjenosti podlakti, kadar preveč naprezamo zapestje. Tak primer je ponavljajoče se gibanje dlani navzgor od podlage in potem pride do vnetja v področju narastišča mišic iztegovalk zapestja. Res pa je, da je značilen tovrsten gib ravno pri igranju tenisa, badmintona, golfa in vsakdanjih opravilih ali službah – klikanje z miško, tipkanje po tipkovnici ob neprimerni opori za roko, delo zidarjev, mizarjev, krojačev pa tudi glasbenikov še posebej pianistov in bobnarjev. Tovrstna poškodba se običajno pojavi pri delovno in fizično najbolj aktivni populaciji, med 30. in 60. letom.

Teniški komolec – bolečina nastopi nenadno, a ne ob sami poškodbi
Gre za majhno poškodbo mehkega tkiva, vnetje ali natrganino, ki je sprva ne opazimo, saj ne čutimo nenadne bolečine ali drugih posebnosti. Nekaj dni po poškodbi pa nenadoma začutimo prve bolečine, po štirinajstih dneh pa navadno nastopi hujša bolečina. Telo poskuša v tem času samo pozdraviti natrgano mišico, a zaradi nenehne obremenjenosti roke in vsakodnevnega premikanja zapestja je ne more pozdraviti, je prisotna bolečina ob premikanju zapestja. Zdravljenje mora biti premišljeno, da je sploh učinkovito. Pri poškodbi komolca moramo telo imeti dovolj časa, da se pozdravi. Izkušeni fizioterapevt v podjetju Semos vam bo svetoval primerno terapijo za vašo poškodbo.