Toplotno črpalko zrak voda lahko uporabljate tako za hlajenje kot ogrevanje

Si predstavljate, da bi imeli doma eno res zelo učinkovito napravo, kot je toplotna črpalka zrak voda, s katero bi lahko tako hladili prostore v stanovanju poleti kot jih tudi greli pozimi, pri tem pa tudi ne bi škodili okolju skoraj da nič, saj bi izkoriščali naravne vire? Morda se res sliši skoraj da nemogoče, vendar pa se moramo vsi skupaj zavedati, da gre tehnološki napredek izredno hitro naprej in kar se je še včeraj morda zdelo nemogoče, je danes povsem mogoče.

Kljub temu, da se vam morda že zdi, o čem je morda govora, pa to ni klimatska naprava, ki je postala zelo priljubljena predvsem poleti za hlajenje, potem pa so njene možnosti razširili še na ogrevanje. Govora je o toplotni črpalki, in sicer reverzibilna TČ zrak voda je tista naprava, ki je vsega tega zmožna. Seveda vsaka toplotna črpalka zrak voda brez kakšne posebne razširitve v osnovni ne omogoča tako ogrevanja kot hlajenja, temveč je praviloma toplotna črpalka zrak voda namenjena le ogrevanju vode in prostorov.

toplotna črpalka zrak voda

Vendar pa se vseeno lahko kupi reverzibilna TČ zrak voda in s tem prihranite tudi poleti, saj poletja resnično postajajo vedno bolj vroča in vedno težje je prenašati vročino, saj je vlaga prav tako visoka, pri čemer pa se ravno zaradi vlage tudi ponoči temperature le stežka spustijo pod vzdržnih 20 stopinj Celzija. Prav tako, če se primerja reverzibilna TČ zrak voda s klimatsko napravo, je sicer res, da tako klima kot toplotna črpalka zrak voda porabita tudi nekaj električne energije, vendar pa reverzibilna toplotna črpalka zrak voda zagotovo bistveno manj od klime. Lahko je namreč klima še ne vem kako visokega in dobrega energetskega razreda, pa vendar bo poraba električne energije mnogo višja in ta strošek boste zagotovo opazili na mesečnem računu za elektriko.

Če pa pogledamo, koliko toplotna črpalka zrak voda porabi energije pozimi, ko je toplotna črpalka zrak voda najbolj obremenjena in deluje skoraj da cel dan, pa se na računu jasno to tudi pozna, vendar pa je strošek elektrike tam okoli 150 € za 6 mesecev, ko se najbolj kuri za povprečno veliko stanovanje, pri čemer je za klimo ta strošek bistveno višji, poleg tega pa je treba upoštevati tudi to, da je potrebnih več klimatskih naprav, če želite imeti vsak prostor vsaj kolikor toliko ogret.