Toplotne črpalke in njihova uporaba

Dandanes je možnosti ogrevanja hiše oz. stanovanja kar nekaj in ena od njih so tudi toplotne črpalke. Je mnogo znamk za njih kot npr. Amana, Coolwex, Daikin, in pa tudi LG, ki je ena izmed najboljših znamk katerega uporabljajo tudi v podjetju Emundia. Toplotne črpalke LG imajo visoke izkoristke energije in so zelo kvalitetne.

Podoben princip delovanja kot hladilnik imajo tudi toplotne črpalke. Tekoče snovi se pri hladilniku uparijo, zaradi toplotne energije prejete iz okolice in to med utekočinjanjem oddajajo po želenem mestu. Toplotne črpalke pa delujejo obratno. Iz okolice sprejemajo toploto, in jo oddajajo po ogrevanih prostorih, pri čemer izkorišča toplotni zbiralnik. Kot vir za energijo se lahko uporabljajo povšinska in talna voda, zunanji zrak in sončna energija. Naprave sestavljajo 4 enote: dušilnik, kompresor, uparjalnik in kondenzator. S hladilnim sredstvom se prenaša toplota. To sredstvo v uperjalniku toploto sprejema in izpareva. Vsa ta para se v kompresorju stisne, kar povzroči, da se močno segreje. Vsa ta vroča para prenaša toploto v kondenzatorju na grelno vodo, kjer se utekočinja. Na koncu se hladilno sredstvo v dušilniku razširi, kjer se tlak zniža in od tam gre nato v uparjalnik, kjer se proces ponovi.

toplotne črpalke

Najboljše izkoriščanje je izkoriščanje talne vode, saj je v globini 7m vse leto stalna temperatura od 6°C pa do 10°C. To deluje tako, ta črpajo talno vodo iz črpalnega vodnjaka, kjer jo po potrebi ohladijo za 4°C in vračajo nazaj v zemljo, pri čemer uporabijo ponikalni vodnjak, ali pa toplota iz zemlje prehaja v plastične cevi, ki so položene 1,5m globoko v tleh. Kot zanimivost je to, da je za vsak kvadratni meter površine stanovanja potrebno približno 2,5m cevi.

Za boljše delovanje toplotne črpalke je najboljše da usmerite topel zrak proti tlom, za vroče dni ga pa usmerite višje. Paziti morate, da ni usmerjen direktno v vas, saj imate lahko zdravstvene težave. Odprite tudi vrata, saj tako boste povečali prostor in bo zrak krožil po celotnem stanovanju in ne boste rabili ogrevati vsakega prostora posebej. Redno pa tudi čistite filtre za prah s sesalcem ali spiranjem, vendar ga vedno dobro posušite, preden ga ponovno uporabljate. Tako boste najboljše kar se da uporabljali toplotne črpalke.