Veganski konopljini proteini

Vsi se zavedamo, kako pomemben je vsakodnevni vnos potrebnih hranil v naše telo. Velik del vsakdanjega prehranjevalnega repertoarja predstavljajo tudi beljakovine oz. proteini. Uživati jih moramo čisto vsi, saj jih naše telo potrebuje za normalno delovanje, sestavljajo pa tudi naša tkiva in organe.

Velikega pomena beljakovin pa se še posebej dobro zavedajo športniki. Ker so beljakovine osnova za pridobivanje in ohranjanje mišične mase, je njihova potreba po beljakovinah še večja. Za tiste, ki so športno aktivni, je priporočljiv vnos beljakovin okoli 2g na kilogram telesne teže. Potrebe profesionalnih športnikov po beljakovinah so lahko še večje.

Naše telo pridobi potrebne beljakovine za svoje delovanje skozi pravilno prehrano. Največ beljakovin v prehrani vsejedcev vsebujejo jajca, ribe in pusto piščančje ali puranje meso, pa tudi skuta in ostali mlečni izdelki. Ker veliko športnikov običajno ne zadosti svojim potrebam po beljakovinah izključno skozi prehrano, uživajo še različne prehranske dodatke ter proteinske napitke.

konopljini proteini

Običajni proteinski prah za pripravo napitkov je izdelan iz sirotke ter drugih sestavin živalskega izvora. Konopljini proteini so za razliko od njih popolnoma veganski. Ne vsebujejo sledi živalskih izdelkov ali soje. Čeprav je soja odličen vir beljakovin, ter je že dolgo časa znana po svoji primerljivosti s hranili, ki jih vsebuje meso, je večina soje na trgu proizvod genskega inženiringa ali pa prekomerne obdelave s škropivi. Konopljini proteini torej ne vsebujejo soje, ki je po svoji sestavi sicer tudi bogatejša z beljakovinami, vendar pa so konopljini proteini zaradi svoje sestave boljši od sojinih.

Konopljini proteini predstavljajo odličen organski vir aminokislin, ki jih naše telo tako nujno potrebuje. Tudi glede na sestavo maščobnih kislin so idealni za uživanje. Vsebujejo veliko vitaminov in mineralov.

Veganski proteini bodo odlična izbira za tiste, ki ne uživajo mesa in ostalih izdelkov živalskega porekla, pa tudi za tiste, ki jih mučijo pogoste alergijske reakcije ali pa trpijo za laktozno intoleranco.