Kakšna je za visok krvni tlak prehrana

Za visok krvni tlak prehrana pomaga preprečiti ali znižati tlak z zdravim prehranjevanjem, vzdrževanjem primerne telesne teže, redno telesno vadbo, zmernim pitjem alkohola in opustitvijo kajenja. Zato je dobro vedeti, katera je za visok krvni tlak prehrana in kdaj ter kako jo uživati. Zdrava prehrana pomeni, da zmanjšajte količino soli v hrani in jejte veliko sadja in zelenjave. Sol zvišuje krvni tlak. Več soli kot zaužijete, višji je vaš krvni tlak. Prizadevajte si zaužiti manj kot 6 g soli na dan, kar je približno ena čajna žlička. Prehrana z nizko vsebnostjo maščob, ki vključuje veliko vlaknin, kot so polnozrnat riž, kruh in testenine, ter veliko sadja in zelenjave prav tako pomaga znižati krvni tlak.

 visok krvni tlak prehrana

Za visok krvni tlak prehrana naj bo taka, da si vsak dan prizadevajte zaužiti 5 porcij sadja in zelenjave. Redno prekomerno pitje alkohola lahko sčasoma zviša vaš krvni tlak. Ohranjanje priporočenih vrednosti je najboljši način za zmanjšanje tveganja za razvoj visokega krvnega tlaka. Alkohol je tudi visokokaloričen, zaradi česar se boste zredili in lahko dodatno zviša vaš krvni tlak. Prekomerna telesna teža prisili vaše srce k močnejšemu delu za črpanje krvi po telesu, kar lahko zviša vaš krvni tlak. Ugotovite, ali morate shujšati s kalkulatorjem za zdravo težo. Če morate shujšati, si velja zapomniti, da bo samo izguba nekaj kilogramov močno vplivala na vaš krvni tlak in splošno zdravje.

Poiščite nasvet o varnem hujšanju in kakšna je za visok krvni tlak prehrana, kar boste našli na spletni strani prehranskega svetovalca ter tudi pri njem osebno, ko vam bo naredil osebno jedilnik za vas. Dejavnost in redna vadba znižujeta krvni tlak, saj ohranjata srce in ožilje v dobrem stanju. Redna vadba vam lahko pomaga tudi pri hujšanju, kar bo pripomoglo tudi k znižanju krvnega tlaka. Odrasli naj vsak teden izvajajo vsaj 2 uri in pol zmerno intenzivne aerobne dejavnosti, kot sta kolesarjenje ali hitra hoja. Telesna dejavnost lahko vključuje vse od športa do hoje in vrtnarjenja. Pitje več kot 4 skodelic kave na dan lahko poveča vaš krvni tlak in vam ne pomaga niti za visok krvni tlak prehrana. Če ste velik ljubitelj kave, čaja ali drugih pijač, bogatih s kofeinom, kot so kola in nekatere energijske pijače, razmislite o zmanjšanju vnosa teh pijač v telo.