Žolčni kamni

Žolč je prebavni sok, edini, ki ne vsebuje encimov in nastaja v jetrih kot izloček jetrnih celic. Sestavljajo ga voda, žolčne kisline in soli, mucini, žolčna barvila, elektroliti in holesterol. Žolč je nujen za prebavo maščob in nekaterih vitaminov in je odgovoren za odstranjevanje določenih odpadnih snovi v telesu. Kadar se vsebnost žolčnih kislin zmanjša, vsebnost holesterola pa zviša, po navadi nastanejo žolčni kamni. Zaradi povišane količine holesterol prične kristalizirati in se odlagati v žolčniku, iz kristalov, ki se tam odložijo, pa se naredijo žolčni kamni. Ti se pogosteje pojavijo pri moških, veliko manj pri ženskah. 

Žolčni kamni

Razlogi da nastanejo žolčni kamni so lahko različni, v največji meri pa nastanejo zaradi vpliva starosti, neustrezne prehrane, debelosti, dednega faktorja in neuravnovešenih hormonov. Velikokrat ljudje sploh ne vedo da jih imajo, sam lahko ne povzročajo prav nobenih vidnih težav. Kadar pa so znaki vidni, pa lahko pride do raznih bolezenskih znamenj od slabosti, bruhanja, zgage, pa do bolečine, krčev, slabe prebave, spahovanja in napenjanja. Če so žolčni kamni večji se jih telo na vse pretege trudi odstaniti iz telesa in takrat lahko pride do močne bolečine, ki nastane kot posledica hitrega raztezanja in krčenja žolča z namenom odstranitve tujka. Bolečine so lahko tudi precej dolgotrajne, lahko pa hitro minejo, odvisno od tega, kdaj se kamni spustijo nazaj v žolč. 

Če bolečine trajajo predolgo, je potrebno poiskati zdravstevno pomoč, saj lahko pride tudi do resnejših zapletov. Za lajšanje bolečin ko nastopijo žolčni kamni se ponavadi predpišejo analgetiki, ki lajšajo nastale bolečine. Najbolj pogosta metoda odstranjevanja kamnov je seveda kirurški poseg. Obstajajo sicer tudi nekirurški posegi, kot je izventelesno drobljenje kamnov z udarnimi valovi, vendar se to ponavadi izvaja le na bolnikih, za katere operativni poseg predstavlja preveliko tveganje ali zaradi kakšnih drugih možnih lokalnih obolenj. Žolčni kamni se lahko poskusijo zdraviti tudi s pomočji zdravila Rowachol, ki topi kamne in po raziskavah študij tudi preprečuje ponovno nastajanje. Vsekakor pa je v izogib vsem tem težavam še vedno najbolje živeti zdravo in aktivno življenje.